Portable apps

1 Ιουλ 2012Η Καθημερινή του ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Ακόμη κι αν κάποιος αποφασίσει να αποχωριστεί στις διακοπές το κομπιούτερ του, δεν είναι απίθανο να χρειαστεί κάποια στιγμή να επισκεφθεί το κοντινότερο Ιντερνετ καφέ ή να δανειστεί έναν υπολογιστή για να γράψει ένα κείμενο, να διορθώσει μια παρουσίαση ή να πραγματοποιήσει μια βιντεοκλήση.

Επειδή όμως δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν στο μηχάνημα θα υπάρχει το απαραίτητο λογισμικό, το καλύτερο είναι να έχει φροντίσει να έχει μαζί του, σε ένα USB στικ, τα κατάλληλα προγράμματα για περιπτώσεις σαν τις παραπάνω.
Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται «φορητές εφαρμογές» (portable apps) και ανήκουν σε μία ειδική κατηγορία λογισμικού που εγκαθίσταται σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, ώστε να μπορούν να «τρέξουν» από το USB στικ σε οποιοδήποτε κομπιούτερ. Μάλιστα, οι «φορητές εφαρμογές» είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα δωρεάν. Και έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα εκτός από το να εξασφαλίζουν ότι, όποιος έχει π.χ. στο USB στικ του ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, θα μπορεί να δημιουργεί έγγραφα ακόμη και σε κομπιούτερ όπου δεν είναι εγκατεστημένο αντίστοιχο λογισμικό.

Ετσι, οι «φορητές εφαρμογές» αναπαράγουν το περιβάλλον εργασίας του χρήστη σε κάθε μηχάνημα που αυτός χρησιμοποιεί, μεταφέροντας τις ρυθμίσεις του. Επίσης, δεν αφήνουν κανένα «ίχνος» στον ξένο υπολογιστή, αφού τα δεδομένα αποθηκεύονται αποκλειστικά στο USB στικ. Γεγονός που εξηγεί γιατί χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες οι οποίοι καθημερινά έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστους κομπιούτερ.
Εξάλλου, όσον αφορά τους υπολογιστές με λειτουργικό Windows, η ποικιλία των προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας είναι τόσο μεγάλη που μπορούν να καλύψουν σχεδόν κάθε ανάγκη. Ενδεικτικό παράδειγμα οι σουίτες γραφείου, όπως οι παραλλαγές των Libre Office και Open Office, οι οποίες υποστηρίζουν ελληνικά και τα αρχεία που δημιουργούν είναι συμβατά με το Microsoft Office.
Παράλληλα, θα βρει κανείς προγράμματα για την αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής (VLC Player, CoolPlayer), την επεξεργασία φωτογραφιών ή ήχου (Gimp, Audacity) και την εγγραφή DVD (cdrtfe Portable). Επίσης, από ένα USB στικ μπορούν να «τρέξουν» antivirus (Spybot), εκδόσεις γνωστών φυλλομετρητών (Firefox, Chrome) ή προγράμματα σαν το KeePass που αποθηκεύουν κρυπτογραφημένους τους κωδικούς του χρήστη. Υπάρχει ακόμη και μία φορητή εκδοχή του Skype η οποία, αν και έχει αναπτυχθεί από τρίτους προγραμματιστές, λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Ολες αυτές οι εφαρμογές είναι συγκεντρωμένες σε ιστοσελίδες σαν τις Portablefreeware, Pendriveapps και Cnet (στην κατηγορία «Download»). Για να δημιουργήσει ο χρήστης μία «φορητή βιβλιοθήκη» σε κάποιο USB στικ, το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξει προγράμματα από τις παραπάνω ιστοσελίδες, να τα «κατεβάσει» στον υπολογιστή του και να τα εγκαταστήσει στο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε κομπιούτερ με λειτουργικό Windows.
Ακόμη κι ένα USB στικ με χωρητικότητα 4 GB, που δεν κοστίζει περισσότερο από 6 ευρώ, είναι αρκετό για να αποθηκευθούν δεκάδες προγράμματα, καθώς έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαμβάνουν τον μικρότερο δυνατό χώρο. Εκτός από το να μεταφέρει κανείς στο USB στικ μία μία τις εφαρμογές που χρειάζεται, άλλα σάιτ εγκαθιστούν πρώτα ένα εκτελέσιμο αρχείο στο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο που, όταν «τρέξει», εμφανίζει ένα μενού από το οποίο μπορούν να επιλεγούν απευθείας όλα τα προγράμματα από τον ιστότοπο που θέλει ο χρήστης να «κατεβάσει» στη «φορητή βιβλιοθήκη» του.
Ενα τέτοιο εκτελέσιμο αρχείο χρησιμοποιεί το σάιτ Portableapps, από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες φιλοξενίας «φορητών εφαρμογών», με περισσότερους από 3 εκατ. χρήστες απ’ όλο τον κόσμο. Ετσι, αν κανείς χρησιμοποιήσει το Portableapps για να διαμορφώσει το USB στικ στον υπολογιστή του, όταν μετά τοποθετήσει το USB στικ σε οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα και πατήσει το εικονίδιο «start», θα εμφανιστεί το ίδιο μενού, από το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s