A tennis court and democracy

Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας σε ηλικία 20 ετών

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI ανέβηκε στο θρόνο στα 1774 και αμέσως ήρθε αντιμέτωπος με το κρίσιμο ζήτημα του δημόσιου χρέους. Βέβαια με τις πολιτικές του δεν καλυτέρεψε τα πράγματα, καθώς ενέπλεξε τη Γαλλία στον πόλεμο των Αμερικανών, οι οποίοι είχαν επαναστατήσει εναντίον των Βρετανών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πάντως για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι στα 1775 ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI κάλεσε τον Anne-Robert-Jacques Turgot, ώστε να αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστασίας του χρέους. «Ο Τυργκό μείωσε τις κρατικές επιρροές στην οικονομία, καινοτόμησε δημιουργώντας ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα και για τις τρεις κοινωνικές τάξεις, ίδρυσε την ελεύθερη βιοτεχνία, καταργώντας τις συντεχνίες, έβαλε ένα φόρο για την απόκτηση γης και έκανε διαθέσιμο το προνόμιο του εμπορίου σιτηρών σε όλους τους Γάλλους. Με αυτά τα μέτρα που πήρε προκάλεσε την σθεναρή αντίδραση του κοινοβουλίου. Αφού άσκησε έντονη κριτική στην πολύ σπάταλη ζωή στην γαλλική βασιλική αυλή, καθώς και στην συμμετοχή της Γαλλίας στον Πόλεμο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία, ο Λουδοβίκος χρησιμοποίησε όλα αυτά ως πρόφαση για να τον απολύσει το 1776.»(δες wikipedia)

Τον διαδέχθηκε ο Jacques Necker ένας αστός τραπεζίτης από την Γενεύη, ο οποίος εφάρμοσε μια οικονομική πολιτική διαφορετική – ίσως λίγο πιο μετριοπαθή – σε σύγκριση με αυτή του Turgot. Πήρε δηλαδή μεγάλα κρατικά δάνεια, αναζήτησε την υποστήριξη των προνομιούχων, επιτρέποντας στο κράτος να επιδρά στην οικονομία και κατήργησε το προνόμιο για τα σιτηρά. Αλλά και αυτός, επειδή εφάρμοζε μεταρρυθμιστική πολιτική, ήρθε αντιμέτωπος με τους ευγενείς της βασιλικής αυλής. Τελικά όταν δημοσίευσε το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ τον απέλυσε και αυτόν.

Το πρόβλημα για τη Γαλλία (και για το Λουδοβίκο τη δεδομένη στιγμή ) ήταν πως ο κλήρος και οι ευγενείς απολάμβαναν προνόμια υπερβολικά (π.χ. δεν πλήρωναν φόρους) τη στιγμή που κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου ή είχαν στην κατοχή τους το 35% της γης, ποσοστό πολύ μεγάλο σε σχέση με το 2% που αντιπροσώπευαν στη γαλλική κοινωνία. Από την άλλη η τρίτη τάξη (το 98% του υπολοίπου πληθυσμού) είχε φορτωθεί όλα τα φορολογικά βάρη και σε συνδυασμό με τις φεουδαρχικές υποχρεώσεις ήταν καταδικασμένη σε μόνιμο καθεστώς φτώχειας. Η αποπομπή του Necker και η αύξηση της τιμής του ψωμιού, η οποία είχε εκτοξευθεί στα ύψη, μετά την πολύ άσχημη σοδειά του 1788, οδήγησε σε γρήγορες αλλαγές.

The Tennis Court Oath ή αλλιώς οι απαρχές της Γαλλικής Επανάστασης.

Λεπτομέρειες – Ανάλυση του πίνακα

Jean Sylvain Bailly


Η κεντρική φιγούρα είναι ο Jean Sylvain Bailly ο οποίος διαβάζει τον όρκο όπως έχει γραφεί και καλεί όλα τα μέλη να ορκιστούν μαζί του. Μπροστά του δύο μέρη του κλήρου, ο μοναχός Dom Gerle (ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν παρών τη δεδομένη στιγμή, στις 20 Ιουνίου) και ο πάστορας Jean Paul Rabaut Saint Etienne. Ένας τρίτος κληρικός σφραγίζει τη σκηνή της ενότητας.

Joseph Martin Dauch

Η μοναδική φωνή διαφωνίας ήταν ο βουλευτής Martin Dauch ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχτεί το κείμενο που διαβάζει ο Bailly. Τον βλέπουμε εδώ συντετριμμένο, αν και οι ιστορικές μαρτυρίες λένε πως υπερασπίστηκε με σθένος τις θέσεις του στη διάρκεια της συνέλευσης.

ο λαός και ο άνεμος της αλλαγής

Στο πάνω μέρος της εικόνας βλέπουμε ανθρώπους να παρακολουθούν τις διαδικασίες από τα παράθυρα (η ιδέα της λαϊκής συμμετοχής), ενώ η κίνηση στις κουρτίνες υποδηλώνει τη νέα εποχή της αλλαγής και κατ’ επέκταση της ελευθερίας.
Αν ενδιαφέρεστε για την ταινία μπορείτε ίσως να τη δείτε στο youtube ακολουθώντας τον σύνδεσμο (Les années lumières)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s