Ευρώ ή Δραχμή;

Διεξήχθη την 21η Φεβρουαρίου debate του BBC με τη συμμετοχή των καθηγητών N. Roubini, K. Λαπαβίτσα, M. Ξαφά και D.MacShane. Οι δύο πρώτοι ήταν οι υπερασπιστές της πρότασης πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και κατἀ συνέπεια χρειάζεται να ακολουθήσουμε το δρόμο της επιστροφής στην δραχμή. Με το ευρώ ως εθνικό μας νόμισμα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στις αγορές, οπότε αντί του «αργού θανάτου» (Λαπαβίτσας) που τώρα έχουμε επιλέξει, είναι καλύτερο να χρεοκοπήσουμε, να δεχθούμε τις όποιες απώλειες, αλλά να έχουμε και την ελπίδα ότι σε σύντομο διάστημα το ελληνικό κράτος θα βγει από την κρίση και θα δώσει προοπτικές.
Οι δύο άλλοι ομιλητές υποστήριξαν την προοπτική του ευρώ θεωρώντας αντίστοιχα πως η ελληνική οικονομία έχει «μετασοβιετικά χαρακτηριστικά» (Ξαφά) και πως εντός του ευρώ πέφτουμε στα μαλακά, ενώ εκτός του κοινού νομίσματος υπάρχει ο κίνδυνος του απόλυτου αδιεξόδου. Ο κ. D. MacShane υποστήριξε πως το κοινό νόμισμα από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, όσο πρόβλημα είναι η συντηρητική πολιτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα.
And the winner is…
Πριν την έναρξη της αντιλογίας η ψηφοφορία είχε δείξει ποσοστά 18,6% υπέρ της δραχμής, ενώ το 72,4% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής μας στο κοινό νόμισμα. Μετά το τέλος της διαδικασίας τα ποσοστά άλλαξαν λίγο με τους νοσταλγούς της δραχμής να αυξάνουν ελάχιστα τα ποσοστά τους, ενώ οι υπέρμαχοι του ευρώ έφτασαν στο 75%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμάνθηκε από το 9% στο 6%. (πηγή η Καθημερινή -Οικονομία 22/2/2012)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s