Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χθες και σήμερα)

«Τα μέσα μαζικής μεταφοράς την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και σήμερα: παραμένουν τα ίδια; έχουν αλλάξει; ποιες μεταβολές θα μπορούσατε να εντοπίσετε; πού τις αποδίδετε;» Η παραπάνω διαθεματική δραστηριότητα του σχολικού βιβλίου Ιστορίας της γ΄ γυμνασίου (δες σελ. 43) ήταν η αφόρμηση για το σενάριο με τη χρήση ΤΠΕ που έπρεπε να παρουσιάσουν όσοι τουλάχιστον εξετάστηκαν στις ενότητες Αρχαίων και Ιστορίας Γυμνασίου. Οπωσδήποτε η διαδικασία χωρίς τη χρήση διαδικτύου είναι περισσότερο ας το πούμε περιγραφική, γι’αυτό έκανα μία μικρή έρευνα και παρουσιάζω ορισμένες ενδιαφέρουσες πηγές-εικόνες Ενδιαφέρουσα είναι η αντίστοιχη εικόνα στο χώρο των επικοινωνιών
Ακούστε και μερικές από τις πρώτες ηχογραφήσεις
Πολύ ωραίες φωτογραφίες (με κείμενο) περιέχει και η fotopedia, μόνο που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο άλλαξε πραγματικά ο κόσμος.
Ενδιαφέρουσα μου φαίνεται και η ιδέα σύγκρισης
όχι μόνο για την αλλαγή στα μέσα, αλλά και το πώς η ανθρώπινη υπόσταση μπορεί να μεταφέρεται από ένα σώμα τύπου Avatar! (Εντάξει την ταινία τη λατρεύω!)
Όσο για το αυτοκίνητο: και κάτι από το top gear Φαντάζομαι το ίδιο μπορεί να κάνει κανείς και στην περίπτωση των ατμόπλοιων, των αεροπλάνων κ.ο.κ. (δείτε εδώ μία πολύ ωραία αναπαράσταση της εξέλιξης στο χώρο των αεροπλοΐας). Η αναφορά απλά είναι ενδεικτική του υλικού που μπορεί να αντληθεί. Κλείνοντας να προσθέσω μόνο τη δυνατότητα χρήσης κάποιου οργανισμού όπως το edmodo.com (για το οποίο έχουμε κάνει αναφορά στο site) ή του collaborize classroom δύο οργανισμών που σου δίνουν τη δυνατότητα να «σπάσεις» τους περιορισμούς όσον αφορά το χρόνο, αλλά και να διαμορφώσεις ένα διαφορετικό κλίμα όσον αφορά την πραγματική, αλλά και τη δικτυακή προέκταση της τάξης.
Υ.Γ. Όσοι από εσάς έχετε χρόνο ρίξτε μία ματιά στο collaborize classroom γιατί δείχνει αρκετά ενδιαφέρον τόσο για το πώς εσύ μπορείς να αξιοποιήσεις ποικίλες μορφές παρουσίασης υλικού στους μαθητές, αλλά και φυσικά τις δυνατότητες των μαθητών να συμμετάσχουν σε μία online κοινότητα.

Advertisements

One comment on “Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χθες και σήμερα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s