Αιχμάλωτος του facebook

Οι περισσότεροι χρήστες της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης νομίζω εύκολα καταλαβαίνουν τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης. Πολλοί μπορεί και να έχουν επιχειρήσει κάποια στιγμή να διαγράψουν το λογαριασμό τους, για να τον επαναφέρουν μετά από λίγες μέρες. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πιστεύω πως έχει να κάνει με τη φύση μας ως κοινωνικά όντα. Μέσω του facebook έχουμε αναπτύξει ένα κύκλο επαφών – έστω και δικτυακών τις περισσότερες φορές- οπότε μόλις καταργούμε τον λογαριασμό μας ή δεν συνδεόμαστε σε αυτόν νιώθουμε αποκομμένοι, απομονωμένοι από τους υπολοίπους. Ο λογαριασμός αυτός άλλωστε είναι που μας εξασφαλίζει ορισμένα πλεονεκτήματα. Μπορούμε για παράδειγμα να μάθουμε ποιος ή ποια χώρισε, ποιος ή ποια έκανε ένα δεσμό, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γεωγραφικά είναι μακριά από εμάς, μπορούμε να διευρύνουμε τις επαφές μας με ανθρώπους που μοιάζουν ενδιαφέροντες, μπορούμε να βρούμε επαγγελματικές ευκαιρίες, μπορούμε να διασκεδάσουμε, να δούμε ποιος οργανώνει ένα φοβερό πάρτι ή ποια είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και μπορεί και να μας καλέσουν εκεί. Μόλις καταργήσουμε τον λογαριασμό ή δεν συνδεθούμε σε αυτόν όλες αυτές οι δυνατότητες απομακρύνονται, πράγμα που λογικά κανείς δεν το θέλει. Ειδικά όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι νέοι άνθρωποι -ας πούμε σχηματικά 15-40 ετών- τότε γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι αυτός ο κοινωνικός δικτυακός κύκλος. Επιπλέον, έχουμε «επενδύσει» πάνω σε αυτόν τον λογαριασμό. Έχουμε αναρτήσει υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, έχουμε προβάλει στοιχεία, σκέψεις της ζωής μας και θέλουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με όλα αυτά. Ειδικά, όταν στον ίδιο χώρο βρίσκονται -εγκλωβισμένοι θα έλεγα εγώ- και οι αγαπημένοι μας δύσκολα παίρνουμε την απόφαση να διαγράψουμε οριστικά το προφίλ μας. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, είναι πως ενώ το facebook ξεκίνησε ως μια υπηρεσία, ένα προϊόν που ζητούσε να αποκτήσει κοινό, σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί· εμείς είμαστε το προς κατανάλωση προϊόν και μάλιστα τις περισσότερες φορές ανέμελα το απολαμβάνουμε.
Υ.Γ. Δεν θα επιμείνω στο ανέμελα. Ίσως μια άλλη φορά δείξουμε μερικές ιστορίες και κινδύνους από τον τρόπο αυτό κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisements

2 comments on “Αιχμάλωτος του facebook

  1. Από το ΒΗΜΑGAZINO της τελευταίας Κυριακής:
    «Λυπάμαι πάρα πολύ, δεν ήθελα με τίποτα να συμβεί κάτι τέτοιο. Την ώρα που καθόμουν στον καναπέ με τη γιαγιά μου και άκουσα όλο αυτό που γινόταν, έπαθα σοκ». Η 16χρονη Θέσα από το Αμβούργο μετανιώνει που κάτα λάθος «κοινοποίησε»μέσω Facebook το πάρτι γενεθλίων της σε 15000 ανθρώπους. Πάνω από 1600 άγνωστοι εμφανίστηκαν στην πόρτα της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s