Η ευτυχία

«Δύο φίλοι περπατούν στο δάσος και φθάνουν σε ένα ποτάμι. Βγάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους και πέφτουν για κολύμπι. Καθώς βγαίνουν από το νερό, βλέπουν μια πεινασμένη αρκούδα, η οποία κινείται απειλητικά προς το μέρος τους. Ο ένας από τους δύο το βάζει αμέσως στα πόδια, ενώ ο άλλος κοντοστέκεται για να φορέσει τα παπούτσια του. Ο πρώτος άνδρας, απορημένος, φωνάζει στον δεύτερο: «Γιατί βάζεις παπούτσια; Δεν θα σε βοηθήσουν να τρἐξεις πιο γρήγορα από την αρκούδα!» Και εκείνος απαντά:»Δεν χρειάζεται να τρέξω πιο γρήγορα από την αρκούδα, μόνο πιο γρήγορα από σένα.»
ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Χρηματικές απολαβές
Α. Επιλογή:Θέλετε να εργάζεστε σε μια εταιρία όπου οι ετήσιες αποδοχές σας είναι 33.000 δολάρια, ενώ οι αποδοχές όλων των υπολοίπων είναι 30.000 δολάρια ή μήπως
Β. Επιλογή: να εργάζεστε στην ίδια εταιρία και οι ετήσιες αποδοχές σας να είναι 35.000, ενώ οι αποδοχές όλων των υπολοίπων να είναι 38.000 δολάρια;
Ελκυστικότητα
Σε ποια από τις δύο καταστάσεις θα επιθυμούσατε να βρίσκεστε;
Α. Με άριστα το 10, η ελκυστικότητά σας να είναι 6, ενώ όλων των υπολοίπων να είναι 4 ή μήπως
Β. Με άριστα το 10, η ελκυστικότητά σας να είναι 8, ενώ όλων των υπολοίπων να είναι 10;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Είναι περίεργο -τουλάχιστον για μένα- αλλά οι περισσότεροι έχει αποδειχθεί πως προτιμούν να παίρνουν 33.000, εφόσον όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν 30.000 και όχι 35.000, εφόσον οι άλλοι παίρνουν 38.000. Παρόλο που το 35 είναι μεγαλύτερο από το 33 αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί τους περισσότερους, αφού η ευτυχία εξαρτάται και από την κατάσταση των υπολοίπων. Η σύγκριση των αγαθών που κατέχουμε σε σχέση με τα αγαθά που κατέχουν οι άνθρωποι γύρω μας είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους και όχι οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά τώρα το δεύτερο ερώτημα σχετικά με την ελκυστικότητα, έχει αποδειχθεί πως τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα υπέρ της πρώτης επιλογής! Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ένα 8άρι, αλλά μας αρκεί το 6, αρκεί όλοι οι υπόλοιποι να βρίσκονται στο 4.
Η διαδικασία αυτή σχετίζεται άμεσα με τη ζωή, τις επιτυχίες μας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα που εντασσόμαστε. Η σχετική θέση υπεροχής κάποιου του εξασφαλίζει πλεονεκτήματα, προκειμένου να επιτύχει έναν σκοπό κάθε φορά, πχ. την επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου στη δεύτερη περίπτωση.
Φαντάζομαι τώρα πια να είναι ξεκάθαρο και το νόημα της μικρής εισαγωγικής ιστορίας. Το όλο κείμενο είναι βασισμένο στο βιβλίο των Nicholas A. Christakis και James H. Fowler «Συνδεδεμένοι» από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Είχα κάνει και στο παρελθόν μια μικρή αναφορά στο βιβλίο αυτό. Τώρα τελευταία και με παρότρυνση ενός φίλου το έπιασα και πάλι στα χέρια μου. Μια ακόμη απόδειξη της δύναμης των κοινωνικών δικτύων!

Advertisements

One comment on “Η ευτυχία

  1. Για μένα δεν είναι καθόλου περίεργο κι εγώ απάντησα ό,τι και η πλειοψηφία! Πόσο πλεονέκτες είμαστε μερικές φορές! Περιμένω να το διαβάσεις για να πέσει και στα δικά μου χέρια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s