Νεοπλατωνισμός και Ηρωική ορμή

Ο Νεοπλατωνισμός είναι ένα φιλοσοφικό κίνημα που επανερμήνευσε τις ιδέες του Πλάτωνα στην ύστερη αρχαιότητα. (δες πληροφορίες εδώ). Στα χρόνια της αναγέννησης οι νεοπλατωνικοί, ουμανιστές φιλόσοφοι αξιοποίησαν τις ιδέες αυτές και φαίνεται πως κατέληξαν σε δύο καθοριστικά σημεία γύρω από το θέμα του έρωτα:
α) ο έρωτας για την ομορφιά σε κάθε μορφή του -συμπεριλαμβανομένου του σωματικού- είναι πάντοτε μια πηγή πνευματικής ανύψωσης,
β) μια απαραίτητη ιδιότητα για τον σοφό, εκείνον δηλ. που θέλει να φτάσει μέχρι την έκσταση και τη θεοποίηση (=ταύτιση με το θεό) είναι ένα ηρωικό επίπεδο για την ομορφιά, μια θεϊκή ορμή, κατά τον Φιτσίνο.
(πηγή Ubaldo Nicola Εικονογραφημένος Άτλας της φιλοσοφίας)
Ο μύθος του Ακταίονα: Αυτός ήταν γιος του Αρισταίου και της Αυτονόης, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου. Τον ανέθρεψε ο Κένταυρος Χείρωνας στο Πήλιο και έγινε σπουδαίος κυνηγός. Kυνηγούσε καθημερινά στα δάση με τα πενήντα σκυλιά του. Άθελά του είδε μια μέρα την Άρτεμη να λούζεται σε μια πηγή. Η θεά θύμωσε, μεταμόρφωσε τον Ακταίονα σε ελάφι και έτσι τον κατασπάραξαν τα ίδια του τα σκυλιά.
Στους νεοπλατωνικούς στοχαστές η Άρτεμις αντιπροσωπεύει το θείο, ο Ακταίων την ανθρώπινη νόηση, το κυνήγι την ηρωική ορμή, δηλ. τη λαχτάρα για την αλήθεια και την ομορφιά. Τα σκυλιά είναι οι σκέψεις, και οι ενέργειες της βούλησης, τα όργανα της νόησης. Η μεταμόρφωση του Ακταίονα σε ελάφι αντιπροσωπεύει τέλος το άλμα που πραγματοποιεί η νόηση, όταν αντιλαμβάνεται ότι η ανώτερη αλήθεια που αναζητούσε δεν μπορεί να βρεθεί έξω αλλά μέσα μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s