Οι αναβαθμοί του Πλατωνικού έρωτα

Η φράση «πλατωνικός έρωτας» είναι αρκετά συνηθισμένη, αν και λίγοι από εμάς έχουν υπόψη τους το ακριβές περιεχόμενο της φράσης.
Η Διοτίμα – η ιέρεια και φιλόσοφος του πλατωνικού Συμποσίου – αναλύει τα μυστικά του Έρωτα. Σύμφωνα με το μύθο η γέννησή του συμπίπτει χρονικά με τη γέννηση της Αφροδίτης, ενώ είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης δύο τελείως διαφορετικών προσώπων, του Πόρου και της Πενίας. Η τελευταία ζητά την κάλυψη των ένδειάς της και ο Πόρος είναι αυτός που θα γεμίσει το κενό. Η συνάντηση των δύο αυτών κόσμων θα δημιουργήσει τον έρωτα.
Αυτός γεννιέται σε όλους τους ανθρώπους, καθώς όλοι είμαστε εραστές ορισμένων πραγμάτων. Έτσι, κάποιοι μπορεί να στραφούμε στην ύλη και το σώμα,

Bruno Mars- just the way you are

ενώ άλλοι, όπως οι φιλόσοφοι, στο πνεύμα.

Στην πορεία της ανάλυσής της η Διοτίμα θα διακρίνει τρία διαδοχικά στάδια: το σώμα (207b-208e), την ψυχή (209a-209e) και τη γνώση (210a-212a). Η πορεία φυσικά είναι από την ύλη προς το πνεύμα, από το σώμα στη διανόηση. Ξεκινά κανείς από τα ανθρώπινα σώματα, για να συνειδητοποιήσει ότι η ομορφιά του ενός σώματος είναι ίδια σε όλα τα σώματα. Στη συνέχεια έρχεται η ομορφιά των ψυχών και η ομορφιά των εθίμων και των νόμων. Η τελευταία κατηγορία πριν τον ιδεατό κόσμο είναι ο κόσμος της γνώσης και των διαφόρων επιστημών. Μετά από εκεί έρχεται η ομορφιά, η ιδέα της ομορφιάς, υπό την έννοια ότι πρόκειται για κάτι πλήρες, αθάνατο, μοναδικό και αναλλοίωτο.

Η φιλοσοφική έρευνα των διαλόγων οδήγησε πολλούς μελετητές να θεωρήσουν ότι η πορεία της σκέψης του Πλάτωνα είναι καθαρά ιδεο-κεντρική. Υποστηρίζουν δηλ. ότι από τη στιγμή που οι Ιδέες είναι οι μόνες που πρέπει να κατευθύνουν τον ανθρώπινο έρωτα, το σωματικό στοιχείο υποβαθμίζεται ή και χάνεται. Πράγματι η αξιολογική διαβάθμιση της Διοτίμας τοποθετεί τον κόσμο των ιδεών στην κορυφή της ιεραρχίας, καθώς η ιδεο-κεντρική προσέγγιση είναι αυτή που αναμένεται να έχει τα σημαντικότερα αποτελέσματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s