Ο «τρελός»

Η σημερινή ανάρτηση αποτελεί κατά κάποιο συνέχεια της προηγούμενης. Αν εκεί ήθελα να προβάλω την ιδέα της ποιότητας και της αισθητικής του χώρου της εκπαίδευσης, σήμερα σκέφτηκα ότι για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται μάλλον κάποιοι να έχουν άποψη! Η έμφαση είναι στη λέξη άποψη. Χωρίς διάθεση να ασκήσω κανενός είδους κομματικής κριτικής αισθάνομαι ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες διακρίνονται περισσότερο για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν κάθε θέση από κάθε πλευρά παρά για το ότι έχουν κάποια συγκεκριμένη και στέρεη θέση. Δημιουργούς πειθούς θα τους χαρακτήριζαν παλιά.
Αυτή είναι η ιδέα που μας φέρνει στο ποίημα του Μ. Αναγνωστάκη «Το σκάκι». Ο «τρελός» -le fou στα γαλλικά- για τον οποίο κάνει λόγο είναι ο αξιωματικός. Κάθε παράταξη λοιπόν έχει δύο και η ιδιαιτερότητά τους είναι πως κινούνται πάντα διαγώνια/λοξά (εξ ου και το όνομά τους) και πάντα στο ίδιο χρώμα. Στα λευκά τετράγωνα ο ένας, στα μαύρα ο άλλος. Ίσως σήμερα να έχουμε ανάγκη από περισσότερους τρελούς!

Υ.Γ. Προσπάθησα παράλληλα να φτιάξω και ένα power point με το ποίημα, στο οποίο ενσωμάτωσα ήχο και ένα μικρό βίντεο από το youtube. Το ίδιο ποίημα, αλλά σε διαφορετική εκτέλεση. (η οποία μάλλον μου αρέσει και περισσότερο!) Όπως είπε και η Κλαίρη, δείξτε έλεος!
Μ. Αναγνωστάκης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s