ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ =ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ?

Κυρίαρχη έννοια στο χώρο της εκπαίδευσης τείνει να γίνει αυτή της ποιοτικής αναβάθμισης. Έτσι, καθημερινά κάνουμε λόγο για ποιότητα σπουδών, για εξορθολογισμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης έχοντας περισσότερο στο νου μας την ύλη, το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων, ίσως τις μεθόδους και τις θεωρίες της εκπαίδευσης και το πώς αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο, το χρόνο και τη δομή της παρεχόμενης μόρφωσης. Το ίδιο το υπουργείο μιλάει για εκσυγχρονισμό των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται και η ιδέα της δημιουργίας νέων πολυδύναμων σχολικών δομών, οι οποίες θα επιλεγούν από τις ήδη υπάρχουσες βάσει των αρτιότερων κτηριακών εγκαταστάσεων- υποδομών.
Ο χώρος λοιπόν, το περιβάλλον μέσα στον οποίο συντελείται καθημερινά η εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται πως αναγνωρίζεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του υποκειμένου. Η γνώση εξάλλου είναι μια ζωντανή διαδικασία αλληλεπίδρασης του υποκειμένου με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αναρωτιέται όμως κανείς κατά πόσο πραγματικά έχει υπάρξει ένας σχεδιασμός, κάποια ερευνητική προσπάθεια για τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί ενσωματώνει σχέσεις με το περιβάλλον της σχολικής μονάδας στην οποία ζει, τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση του χώρου επιδρά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Δεν θα επιχειρήσω εδώ μια ανάλυση του ζητήματος, αφού η ιδέα της ανάρτησης αυτής ξεκίνησε από μια θλίψη για την εικόνα των σχολικών μας μονάδων. Σίγουρα μια διαφορετική αρχιτεκτονική αισθητική θα άλλαζε κατά πολύ την εικόνα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s