«Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι» (?) (!)

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γκάρυ Κασπάροβ, ο πιο γνωστός πιθανά στο ευρύ κοινό παγκόσμιος πρωταθλητής. Για παραπάνω από είκοσι χρόνια κυριάρχησε στο σκακιστικό κόσμο και προφανώς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Στο βίντεο που ακολουθεί εξηγεί πώς πέτυχε κάτι τέτοιο..

Η ιδέα της αυτοκριτικής

Το Μάρτιο του 2005 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το αγωνιστικό σκάκι, πράγμα που του επέτρεψε να ασχολείται με το παιχνίδι από μια άλλη θέση. Στο εν λόγω βιβλίο («Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, 2008) -ο αγγλικός τίτλος είναι “How life imitates chess”- εξηγεί πώς μια σειρά αρετών που διαθέτει ένας σκακιστής μπορούν να βρουν εφαρμογή στη ζωή του καθενός από εμάς. Θέματα όπως η πρωτοβουλία των κινήσεων, η λογική ανάλυση των προβλημάτων, η αξιολόγηση, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η προετοιμασία, η αυτοκριτική, η διαχείριση της επιτυχίας και της αποτυχίας, ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη βρίσκουν στο σκάκι ένα εξαιρετικό πρότυπο, μια βάση ώστε να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν.
Με βάση τις δικές του εμπειρίες ο Κασπάροβ καταφέρνει να δείξει πώς η κάθε φάση του παιχνιδιού αντιστοιχεί σε προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθει ο άνθρωπος να τα αναγνωρίζει, να τα υπολογίζει και να τα ξεπερνάει. Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι άλλο παρά η σωστή εκτίμηση, η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία, μια ολόκληρη φιλοσοφία που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής, όπου ο καθένας από εμάς θέλει να βγει νικητής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s